În fiecare an, grădinarii se confruntă cu probleme legate de dăunătorii care atacă plantele lor prețioase. Chiar dacă există soluții chimice disponibile pentru combaterea acestor invadatori, mulți oameni caută alternative naturale și ecologice. O opțiune promițătoare este utilizarea plantelor care au abilitatea de a ține dăunătorii departe de grădină. Aceste plante nu numai că ajută la menținerea unui echilibru ecologic sănătos, dar și oferă un plus de frumusețe și diversitate grădinii tale.
Iată 7 plante de grădină care împiedică dăunătorii să ajungă la plantele tale.
Lemongrass (Citronela)
Lemongrass sau citronela este o plantă aromatică originară din partea tropicală a Asiei de Sud-Est. Are o aromă de citrice, foarte apropiată de cea a lămâii și seamănă cu firul de ceapă verde.
Lemongrassul prosperă în căldură și poate crește până la 2 metri în înălțime într-un singur sezon. Ca parte a familiei de plante Cymbopogon, conține și ulei de citronella fiind un repelent natural pentru țânțari. Această varietate rezistentă poate fi folosită și în bucătărie, adăugând o aromă plină de gust multor feluri de mâncare.

Utilizată îndeosebi ca plantă medicinală sau de uz casnic, citronela este folosită în cultul Hoodoo și pentru a proteja împotriva răului, a curăța spiritual o casă și pentru a aduce noroc în relațiile amoroase.
În apicultură, uleiul de citronelă imită feromonul emis de glanda Nasonov a albinelor, și este folosit pentru a atrage aceste insecte către un stup sau către un roi.
Gălbenele
Gălbenele (Calendula officinalis) sunt o specie de plante de cultură anuală, foarte rar bianuală fiind ușor de crescut în grădină sau în jardiniere. Au nevoie de mult soare și pot prospera alături de multe alte soiuri de flori.
Gălbenelele au un miros puternic pe care țânțarii, păduchii plantelor, afidele și iepurii îl vor evita. De fapt, acestea au fost folosite de mult timp de fermieri pentru a împiedica în mod natural dăunătorii să le mănânce recolta. Gălbenelele atrag în schimb insectele benefice precum albinele și fluturii, care ajută la polenizarea și menținerea echilibrului ecologic al grădinii tale.

Pe lângă beneficiile pe care le aduc grădinilor, florile de gălbenele sunt bogate în uleiuri volatile, betacaroten, vitamine, minerale, steroli, flavonoide, tanini, saponine și substanțe tri-terpenice. Aceste elemente au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antiseptice, cicatrizante, antiparazitare și antimicrobiene. În plus, galbenelele sunt utilizate în produse cosmetice pentru proprietățile lor hidratante și antiîmbătrânire.
Cătușnica
Cătușnica, zisă și iarba-mâței sau minta-mâței (Nepeta cataria) este o planta perenă, originară din Europa și Asia și înrudită cu menta. Iarba mâței a fost mult timp asociată cu pisicile, așa cum îi spune chiar și denumirea latinească: „cataria” care înseamnă „a unei pisici”.

Ceea ce le face pe pisici să își schimbe comportamentul atunci când se aproprie de iarba mâței este substanța numită nepetalacton. Uleiul volatil care se găsește în frunzele, tulpinile și semințele plantei a fost folosit chiar și în beneficiul oamenilor, în unele țări fiind utilizată pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv dureri de cap, migrene, dureri de gât și febră dar și pentru calma mintea și a reduce stresul. De asemenea, este un puternic repelent pentru țânțari și gândaci.
Rozmarin
Rozmarinul este o specie de plante lemnoase, perene, aparținând familiei Lamiaceae, cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace și cu flori albastre, albe sau roșii, având ca origine zona mediteraneană.
Rozmarinul este folosit încă din antichitate datorită proprietăților sale medicinale. Grecii antici și romanii foloseau cu precădere rozmarinul în bucătărie sau ca plantă medicinală. Planta era folosită în mod tradițional pentru a ameliora durerile musculare, pentru a susține sistemul imunitar și pe cel circulator, dar și pentru îmbunătățirea memoriei sau creșterea părului.

Pe lângă proprietățile medicinale, rozmarinul respinge dăunătorii precum țânțarii, muștele și moliile. Poate fi plantat în grădină, în ghivece sau chiar sub formă de gard viu pentru a proteja plantațiile de legume și fructe.
Crăițele
Crăițe (Tagetes Erecta) sunt plante medicinale și ornamentale din genul Tagetes din familia Asteraceae. Planta originară din Mexic poarta numele zeului etrusc Tages, care era întruchiparea frumuseții și a puterii.
Crăița este o floare companion, cu numeroase beneficii pentru grădina de legume. Atât planta în sine, cât și rădăcinile acesteia sar în ajutorul legumelor pe care le veghează. Despre rădăcină se știe că secretă o substanță ce ucide nematodele (viermii cilindrici), de aceea din crăițe se produc insecticide ecologice.
Mirosul lor respinge afidele (păduchii de plante), însă atrage insecte prădătoare benefice, care îți apără legumele. Acestea alungă musculițele albe și purtătorii de viruși care atacă roșiile, ardeii sau vinetele. De asemenea, crăițele au efect ierbicid asupra fasolei și verzei.

Pe lângă aspectul minunat și mirosul puternic, crăița este utilizată cu succes și în medicina alternativă pentru tratarea mai multor boli. Spre exemplu este utilizată în lupta cu diabetul sau obezitatea dar și în tratarea hepatitei, furunculilor sau zgârieturilor. Datorita proprietăților excelente cu care a fost înzestrată de către natură, aceasta este parte componentă chiar și în anumite produse farmaceutice.
Lavanda
Lavanda, denumita si levantica, este o plantă cu flori din familia mentei, Lamiaceae, ușor de identificat prin parfumul său floral dulce. Este originară din Marea Mediterană, Orientul Mijlociu și India, cu o istorie ce datează de 2.500 de ani.
Cea mai veche utilizare înregistrată a lavandei datează din Egiptul antic. Acolo, uleiul de lavandă a jucat un rol important în procesul de mumificare.
De asemenea, era folosită pentru a împrospăta și a da un miros plăcut unor articole personale, cum ar fi hainele și părul.

Lavanda nu este doar o plantă cu aspect frumos și miros aromat, ci are și o multitudine de ingrediente benefice sănătății. Florile de lavandă conțin o cantitate mare de taninuri (aproximativ 12%), triterpene, cumarine, fitosteroli, antociani, acizi organici și săruri minerale.
Cel mai valoros este uleiul esențial de lavandă, compus din substanțe foarte rare în lumea vegetală, cu proprietăți versatile pentru sănătate. Acestea sunt în principal linalol, geraniol, furfurol, pinen, cineol, borneol, precum și taninuri, zaharuri și minerale. Are un efect de curățare, relaxant și calmant.
Puțini știu că lavanda este un puternic repelent natural pentru insecte. Dăunătorii precum muștele, țânțarii, furnicile și moliile sunt respinși de mirosul intens al lavandei. Plantarea lavandei în apropierea plantelor vulnerabile, cum ar fi trandafirii sau legumele, poate ajuta la protejarea lor.
Menta
Menta sau izma, cum i se mai spune popular, este o plantă ierboasă, perenă, care creste în culturi. Face parte din familia Lamiaceae, alături de cimbru, cimbrișor, măghiran, levănțică, rozmarin și salvie. Este o plantă importată din zona Mării Mediterane, adaptată și la noi, dar care nu crește constant în flora spontană, dezvoltându-se mai degrabă în grădini.
Menta este o plantă bogată în vitaminele A și C, în fier, magneziu, cupru, potasiu, calciu, acizi grași, Omega 3 și vitamina B12. În scopuri medicinale este utilizată partea aeriană a plantei. Aceasta poate ameliora simptomele indigestiei și durerile de cap. Previne și tratează greața și vărsăturile, potențează imunitatea și ajuta la răspunsul organismului în caz de alergie. Este un bun adjuvant în regenerarea părului și poate fi utilizată pentru ameliorarea insomniilor, având proprietatea de a calma organismul și de a-i induce o ușoară stare de somnolență. Nu în ultimul rând, planta ameliorează durerile și disconfortul asociate menstruației.

Datorită mirosului puternic și plăcut dăunătorii precum țânțarii, muștele, furnicile, șobolanii și șoarecii sunt ținuți departe. Menta poate fi plantată în ghivece sau în jurul grădinii tale pentru a crea o barieră naturală împotriva acestor musafiri nepoftiți.
Plantele care îndepărtează dăunătorii sunt o modalitate eficientă și ecologică de a proteja grădina ta. Aceste plante nu numai că resping insectele nedorite, dar adaugă și o frumusețe naturală și un miros plăcut în jurul tău. Alegând aceste plante, poți evita utilizarea pesticidelor chimice și poți crea un mediu sănătos și echilibrat pentru culturile tale. În plus, vei avea și beneficiul adăugat al plantelor aromatice care pot fi folosite în bucătărie sau în alte scopuri medicinale. Încearcă aceste plante și bucură-te de o grădină sănătoasă și plină de viață!
5 thoughts on “Plante de grădină care înfruntă dăunătorii cu succes: Descoperă-le secretele”